Земята е резултат от челен сблъсък между две планети

Според нови доклади, началната Земя се е сляла с по-малък небесен обект, наречен Тея, след "челен" сблъсък преди около 4,5 милиарда години.
Учените смятат, че този сблъсък, е бил толкова силен, че е довел до образуването на Луната.
Преди това, се е смятало, че Луната е създадена, когато по-малка планета - така наричаната Тея, удря Земята и я разделя, което е довело до отронването на по-малки парчета (отломки) отделящи се в Космоса, които земната гравитация улавя. Ако тази теория е вярна, това би означавало, че химичният състав на Луната е различен от този на Земята, тъй като нашия спътник би бил съставен предимно от фрагменти на Тея. Въпреки това, след изучаване на скални проби от Луната, донесени от астронавтите от мисия Аполо, учени от Университета на Калифорния са открили, че кислородните изотопи са идентични с тези на Земята. Това предполага, че сблъсъкът, който е настъпил преди 4,5 милиарда години между Тея и Земята е бил толкова силен, че е предизвикал сливане на двете планети, което от своя страна е формирало нова планета, а къс от сблъсъка води до образуването на Луната.

earth-1151659_640
Учените анализирали седем лунни скали, които са били донесени на Земята от мисиите Аполо 12, 15 и 17, както и шест вулканични скали на земната мантия, пет от Хавай и една от Аризона. Проучването показва химически елементи в кислородния атом, които потвърждават, че 99.9% от кислорода на нашата планета е О-16, (защото всеки атом има осем протона и осем неутрона). Учените също така открили, малки количества тежки изотопи на кислород, О-17, който има допълнителен неутрон и О-18, който има два допълнителни неутрона. Земята, Марс и други планетарни тела в Слънчевата система имат уникална връзка на S-17 и S-16, всеки с отличителен белег.
Преди две години, през 2014 г., учени от Германия, обявили в Journal Science, че Луната има свое уникално съотношение на кислородни изотопи, които се различават от тези на Земята. Въпреки това, с новото проучване се установява, че това не е така, променя се всичко, което знаем за ранната Земя и евентуалното формиране на Луната.
"Не виждаме никаква разлика между кислородни изотопи на Луната и Земята; те са неразличими ", каза Едуард Янг, водещ автор на новото изследване и UCLA професор по геохимия и космо-химия.
"Тея се съединява напълно и в Земята, и в Луната, и е равномерно разпръсната между тях.
Учените смятат, че сблъсъкът между Тея и Земята настъпил около 100 млн. години, след което се е формирала нашата планета.
Тея, планетата, която се сблъскала с първоначалната Земя не е оцеляла от огромния сблъсък, но нейните останки съставляват голяма част от Земята и Луната. Според проф. Янг, Тея е била със същия размер на Земята, а други експерти смятат, че тя би могла да бъде в размер подобен на Марс.
Новото изследване е публикувано в списание Science.

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.